Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Motion 2006:26
av Markus Holmberg
 
 
Ordföranden i kyrkoråd och kyrkonämnder ska bejaka giltigheten i såväl kvinnors som mäns prästvigning
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att lägga fram ett förslag till ändrad lydelse av kyrkoordningen med innebörden att de som kandiderar till uppdraget som ordförande i kyrkoråd/kyrkonämnd (eller annat förtroendevalt organ som utövar arbetsgivarfunktion gentemot präster) skall avge en förklaring att de bejakar giltigheten i såväl kvinnors som mäns prästvigning.

Motivering

Sedan snart femtio år är prästämbetet i Svenska kyrkan öppet för både kvinnor och män. Svenska kyrkan har inga bestämmelser som medger någon form av särbehandling av en präst p.g.a. kön. Svensk lagstiftning ger naturligtvis inte heller utrymme för att prästvigda kvinnor får behandlas på något annat sätt än prästvigda män. Detta innebär att prästvigda kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter i sin yrkesfunktion som prästvigda män.

I och med Kyrkomötets beslut om den s.k. samvetsklausulens upphävande 1983 är det inte möjligt att vigas till präst i Svenska kyrkan om man inte bejakar giltigheten i såväl kvinnors som mäns prästvigning. Däremot finns fortfarande bland präster vigda före 1983 en från Svenska kyrkans ordning avvikande uppfattning. För att komma till rätta med risken att en kvinnlig komminister behandlas kränkande p.g.a. sitt kön, krävs numera att sökande till kyrkoherdetjänster skriftligt ska förklara sig beredda att i alla uppgifter tjänstgöra tillsammans med andra som vigts till ett uppdrag inom kyrkans vigningstjänst oavsett deras kön. Att detta endast gäller sökande till kyrkoherdetjänster beror på kyrkoherdens uppgift som arbetsledare och ytterst ansvarig för församlingens verksamhet.

Vid statskyrkosystemets avskaffande 2000 övergick flera av de viktiga arbetsgivarfunktioner för prästerna som tidigare legat hos stiftssamfälligheterna och domkapitlen till församlingarna resp. de kyrkliga samfälligheterna. Kyrkorådet/kyrkonämnden uppfattas numera i högre grad än tidigare som arbetsgivare för prästerna. Dess ordförande har därmed fått en annan ställning. För att trygga de prästvigda kvinnornas arbetssituation är det nödvändigt att kyrkorådets/kyrkonämndens ordförande – i likhet med kyrkoherden – förklarar sig beredd att följa Svenska kyrkans ordning med ett prästämbete öppet för både kvinnor och män.

Det är rimligt att använda samma formulering för den som är beredd att väljas till ordförande i kyrkoråd/kyrkonämnd som för dem som önskar prästvigning, dvs. en mer entydig förklaring än den som avläggs av sökande till kyrkoherdetjänster. Att låta sig väljas till ordförande avser ett nytt uppdrag för den kommande mandatperioden och de förhållanden som råder vid periodens början ligger till grund för den enskildes ställningstagande till att åta sig uppdraget.

Uppsala den 17 juli 2006

Markus Holmberg (ÖKA)

Previous PageAlla motionerNext Page